Zamena kočnica

Zamena kočnica

Zamena kočnica

Redovno održavanje i servisiranje kočnica smatra se jednim od najvažnijih zadataka svakog vlasnika automobila, kako bi bezbednost bila na najvišem nivou. Na koliko ćete pređenih kilometara zameniti pločice ili paknove, zavisiće pre svega od njihovog kvaliteta, kao i stila vaše vožnje, jer se naglim kočenjem trenje između kočionih površina povećava, a samim tim se i ubrzano troše. 

Ukoliko vodite računa o tome u kakvom se stanju nalazi kočioni sistem, uživaćete u vožnji tokom čitave godine, bez obzira da li su kolovozi mokri, masni ili pokriveni snegom. Ako niste sigurni na šta sve treba da obratite pažnju kada su kočnice u pitanju, odnosno koji su to znaci koji ukazuju da sa kočionim sistemom nešto nije u redu, evo nekoliko napomena.

1. Jedan od prvih znakova jeste škripanje prilikom kočenja, bez obzira da li je put suv ili vlažan. Naravno, mnogi vozači čak i kada zamene pločice i dalje čuju zvuk škripanja, ali je on drugačijeg intenziteta i najčešće se javlja zbog slabijeg kvaliteta materijala od kojih su rađene. 

2. Duži zaustavni put prilikom kočenja, sledeće je na šta morate obratiti pažnju.

3. Promene na samoj papučici kočnice ukazaće vam na eventualne promene u čitavom sistemu. Pre svega osetićete da je papučica kočnice niža nego inače, tačnije prilično je niska. Ukoliko vam se dogodi da stiskom noge na kočnicu imate osećaj kao da papučica propada ili je isuviše mekana ili možda čak i tvrda, obavezno posetite majstora kako bi utvrdio šta je potrebno zameniti. 

4. Još jedan od znakova jeste i osećaj vibracije tokom kočenja, pa i na to obratite posebnu pažnju, jer je to znak da je neki od kočionih elemenata iskrivljen i dotrajao, pa samim tim kočnice mogu da blokiraju tokom vožnje.

Nemojte sami menjati delove kočionog sistema. Bez obzira da li je u pitanju zamena pločica, paknova, diskova ili možda doboša savetujemo vam da čitav posao prepustite majstorima, jer je pre svega na prvom mestu vaša, ali i tuđa, bezbednost u saobraćaju u pitanju. 

Savet: Nakon zamenjenih pločica, diskova, paknova ili doboša u narednih nekoliko dana ili, recimo, 100 km treba biti oprezniji, pa vodite računa da se ne zalećete, držite veće odstojanje prilikom vožnje, dok kočioni delovi u potpunosti ne nalegnu.